Odżywianie w okresie ciąży

Odżywianie w okresie ciąży

Ciąża to stan błogosławiony, ale wcale nie oznacza to, że podczas ciąży nie musisz o siebie dbać. Wręcz przeciwnie – zdrowy styl życia jest szczególnie ważny w tym okresie. Mówiąc o zdrowym stylu życia mamy na myśli przede wszystkim dietę. Warto, by kobieta ciężarna dbała o zdrowe odżywianie, bo to co zjada, wpływ na rozwój nienarodzonego jeszcze dziecka.

Wbrew temu, co mówią – w ciąży absolutnie nie powinno jeść się za dwoje, a DLA DWOJGA! Dieta w tym okresie powinna być zwiększona zaledwie o 300 kcal, więc absolutnie nie powinno się jeść podwójnych porcji.

10 podstawowych zasad diety kobiety ciężarnej:

1. Ciężarna powinna wypijać minimum 2l płynów dziennie. Najlepiej by była to woda, ponieważ wszelkiego rodzaju soki zawierają cukry proste, które mogą spowodować zwiększony poziom glukozy we krwi ciężarnej.

2. W codziennym jadłospisie muszą znaleźć się potrawy z każdej z grup:
• mięso i ryby
• warzywa i owoce,
• produkty zbożowe,
• mleko i przetwory mleczne,
• oleje roślinne

3. 4-5 małych posiłków zamiast 2-3 ogromnych to duży krok do sukcesu. Posiłki powinny być regularne, aby nie doprowadzić do nadwagi, która w tym okresie nie jest wskazana, ponieważ po ciąży bardzo trudno będzie wrócić do formy sprzed.

4. Składniki zawarte w pokarmach powinny być świeże i pochodzić ze znanego źródła. Jeśli mięso, to tylko i wyłącznie z naturalnego chowu – wystrzegaj się mięsa kupowanego „byle gdzie”, ponieważ zawierać ono może substancje niekoniecznie zdrowe dla Ciebie i rozwijającego się maluszka (np. hormony, które powodują wzrost zwierząt).

5. Jeśli ciężarną najdzie ochota na drób , to lepiej zrezygnować z kurczaków – bardziej wartościowym zamiennikiem jest indyk lub królik.

6. Soli używać tylko w minimalnych ilościach. Zbyt duża jej ilość w pokarmach powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie a przez to obrzęki, które nie są wskazane w okresie ciąży.

7. Dieta bogata być powinna w pokarmy zawierające błonnik – wpływa on pozytywnie na funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom.

8. Dieta wzbogacona powinna być w naturalny kwas foliowy , który znajdziemy w świeżych owocach i warzywach (szczególnie skórkach!), ziarnach zbóż czy grochu.

9. Kilka razy na tydzień zjadaj pokarmy bogate w żelazo. Naturalnie znajdziesz je w takich pokarmach, jak wątróbka, szpinak czy fasola.

10. Kobiety ciężarne powinny zachować umiar w zjadaniu słodyczy. Zamiast nich mogą wybrać orzechy lub kisiel.

To, co zjadamy w ciąży, ma wpływ na rozwój dziecka. Zadbajmy, więc, by nasza dieta była zdrowa i urozmaicona. Kierując się powyższymi wskazówkami z łatwością można przygotować sobie tygodniowy jadłospis. Ale.. Trzeba również wziąć pod uwagę pokarmy, które w ciąży nie są szczególnie wskazane.

Tych potraw lepiej unikać w ciąży:

jedzenia typu ‚fast-food’ – tłuste, niezdrowe, bez składników odżywczych,
surowe jajka i mleko – mogą zawierać drobnoustroje niebezpieczne dla płodu,
surowe ryby – mogą zawierać drobnoustroje niebezpieczne dla płodu,
surowe mięso – może zawierać drobnoustroje niebezpieczne dla płodu np. toxoplasma gondhi, wywołująca toksoplazmozę,
potrawy grillowane – zawierają dużo tłuszczu i sprzyjają nadwadze.
białe pieczywo – duża ilość węglowodanów, sprzyja nadwadze,
słodycze – sprzyjają nadwadze,
alkohol – spożywany w ciąży może spowodować wady rozwojowe u płodu
kawa i mocna herbata – zawierają dużo kofeiny, która obniża przyswajanie żelaza i magnezu przez organizm ciężarnej kobiety,
napoje gazowane – zawierają dużo cukru, ponadto powodują wzdęcia.

Ponadto, planując odżywianie w ciąży, należy uważać na produkty przeterminowane, mrożone, konserwowane, chemicznie przetworzone, dania typu instant, dania w kubkach i wiele innych takich nowości na naszym rynku. Nigdy nie mamy pewności w jaki sposób pokarmy te były przechowywane i czy nie zawierają składników, które mogłyby zagrażać życiu naszego nienarodzonego jeszcze dziecka. Najzdrowsze są dania naturalne, które sami przyrządzamy.

Przeczytaj inne artykuły:
Odsłony 51
popularne artykuły