Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie

Dzieci rozwijają się, rosną i przybierają na wadze. Warto jednak, by przybierały w sposób prawidłowy. Przyrost masy ciała musi być zrównoważony i dopasowany do aktualnego wieku i stanu zdrowia naszej pociechy. Warto zatem, by każdy DUMNY RODZIC znał zasady zdrowego odżywiania dzieci.

 

Zasady zdrowego odżywiania dzieci:

• Dziecko powinno zjadać 4-5 mniejszych posiłków dziennie. Posiłki tę są o wiele wydajniejsze energetycznie niż 2-3 obfite posiłki w ciągu dnia, które powodują tylko zmęczenie u naszych dzieci. Warto również by posiłki podawane były zawsze o stałych porach – to wyrobi dobry nawyk u dziecka i w późniejszym czasie zapobiegnie podjadaniu między posiłkami, a co za tym idzie – zapobiegnie wystąpieniu otyłości w dorosłym życiu.

• Urozmaicona dieta powinna zawierać 5 podstawowych grup produktów:

• warzywa i owoce,

• mięso, ryby,

• produkty zbożowe,

• mleko i jego przetwory (jogurty itp.),

• oleje roślinne.

• Składniki pochodzące z każdej z wyżej wymienionych grup dziecko powinno otrzymywać codziennie. To właśnie nazywa się urozmaiconą i pełnowartościową dietą. Dzięki niej nasze dzieci rozwijać będą się prawidłowo.

• Posiłki, które podajemy swojemu dziecku wzbogacone powinny być o wapń, błonnik, żelazo, białko i witaminę D. Elementy te znajdziemy w naturalnych składnikach np. szpinak, wątróbka, jabłko. Na tak wczesnym okresie rozwoju naszego dziecka warto zrezygnować z podawania mu różnego typu suplementów diety, które mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.

• Unikamy przesadnego solenia potraw, słodzenia ich a także nadmiaru tłuszczu w potrawach. Nie jest to potrzebne dziecku, więc nie warto przyzwyczajać, bo złych nawyków żywieniowych bardzo trudno jest później się pozbyć.

• Dzieciom podajemy zawsze tylko naturalne i wiadomego pochodzenia produkty. Najlepiej kupować na straganach lub w przydomowych gospodarstwach niż w ogólnodostępnych hipermarketach. Jeśli mięso, to tylko i wyłącznie z naturalnego chowu – wystrzegaj się mięsa kupowanego „byle gdzie”, ponieważ zawierać ono może substancje niekoniecznie potrzebne Twojemu dziecku (np. hormony, które powodują wzrost zwierząt). Jeśli chodzi o drób to na początku radzę zrezygnować z kurczaków – bardziej wartościowym zamiennikiem jest indyk lub królik.

• Mając na uwadze naszych najmniejsze pociechy, przestrzegamy. Produkty gotowe w słoiczkach nie są odpowiednie do codziennego żywienia. Jeśli chcesz dać dziecku wszystko to, co najlepsze i mieć pewność, że dobrze będzie się rozwijać – przygotuj mu posiłek samodzielnie. Produkty słoiczkowe są wygodne, ale nie powinno podawać się ich dziecku zbyt często. 

• Słodycze? Nie popadajmy w skrajność i nie zakazujmy tych dobroci dziecku całkowicie. Któż z nas przecież nie kojarzy dzieciństwa ze słodyczami, najczęściej dostawanych od dziadków? Wszystko jest dla ludzi - byle nie w nadmiarze. Dobrym pomysłem jest podawanie słodyczy dziecku tylko podczas szczególnej okazji typu urodziny czy inne rodzinne święto lub w ramach nagrody za dobre sprawowanie.

• Zdarza się też tak, że nasze maluchy nie chcą zjadać podawanych przez nas posiłków. O ile dla nas potrawy te są w jak najlepszym porządku, o tyle dla dzieci mogą być zwyczajnie nudne. Serwujmy więc posiłki w kolorowych miseczkach i ozdabiajmy je pomysłowo. Do tego kolorowe sztućce i serwetki. Nawet największy niejadek powinien się przekonać. 

 

Kierując się powyższymi zasadami podczas układania jadłospisu dla dziecka, powinniśmy osiągnąć sukces zarówno w sferze żywieniowej jak i poprawie samopoczucie naszego dziecka. Głodne dziecko jest marudne, przejedzone bywa trudne do zniesienia. Warto więc racjonalnie żywić nasze dzieci, aby dostarczyć im tylu składników pokarmowych ile aktualnie wymagają ich organizmy.

Odsłony 95
popularne artykuły